Film Youth op 9 november

De vakanties zijn grotendeels weer voorbij.

We starten weer met de film avonden in ons eigen Jacobushoeve.

De volgende film is *9 November 2017 *om 20.00.

De zaal gaat open om 19.30 uur

*Vrijwilligers gratis, andere **belangstellende**3 euro  incl koffie/thee

 

 

Fred en Mick zijn twee oude vrienden die in een luxe resort in de Alpen vertoeven voor een lange vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur, en geven ondertussen hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Mick’s schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand met een hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

 

Wandelfeest op 25 juli jl.

Op de feestdag van Jacobus vond de Camino in de Kempen plaats met een wandeling door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. Circa 160 deelnemers liepen die dag 8 of 16 km. Het organisatiecomité bestond uit vrijwilligers van Pelgrimshoeve Kafarnaüm, afdeling Zuid-Oost van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Jacobushoeve.

Na de koffie met cake gingen de wandelaars groepsgewijs op pad. Alle groepen vertrokken nadat broeder Fons ze toegesproken had. De organisatie stond als een huis, maar aan het weer viel niet te tornen; helaas vielen er enkele hevige regenbuien. De stemming leed gelukkig niet onder het weer. In tegendeel: de Camino-anekdotes van de groepsleiders wonnen alleen maar aan geloofwaardigheid.

De wandelaars gingen op weg via het dal van de Kleine Beerze. Voordat ze het riviertje bereikten, kregen ze een plakzegel op hun stempelkaart van Clown Bissie bij woonzorgboerderij D’n Bolle Akker.
Het traject langs de Kleine Beerze was door de regenbuien flink verslechterd. Enkele plassen waren zo diep, dat de meeste wandelschoenen niet meer droog bleven. Dit schiep een band en sloot goed aan bij de Camino-verhalen die gaan over pelgrimeren onder barre omstandigheden. Bij de Kabouterberg werd enthousiast over de kabouters verteld die daar vroeger leefden.

Na de lunch in gemeenschapshuis D’n Boogerd gingen de 16 km lopers op weg naar het Groot- en Kleinmeer richting Wintelre. Bij de stempelpost aan het Grootmeer werd verteld waarom er de laatste acht jaar bijna geen water meer staat in dit prachtige ven.
De wandelaars sloten hun tocht af met het werpen van een steentje bij het ijzeren kruis, het Cruz de Ferro, in de tuin van de Jacobushoeve. Bij de laatste stempel ontvingen ze een Jacobusbrood, dat die ochtend was gebakken. In een vrolijk middagzonnetje speelde het Kempisch Seniorenorkest aansprekende stukken uit hun repertoire.

Een laatste briefing aan de groepsleiders

Clown Bissie deelt de eerste stempels uit

Langs de Kleine Beerze

Een toost op Jacobus en de goede afloop

Jongste deelnemers Merel (9) en Thijs (10) die de 8 km gelopen hebben samen met opa

 

Goededoelendag

Met de opbrengst van de verkopen van de Wereldwinkel, de kringloopwinkels en het Praathuis is de Jacobushoeve in staat om verschillende projecten in binnen- en buitenland financieel te ondersteunen. Jaarlijks wordt daar € 30.000,00 voor uitgetrokken.
Bent u ook zo nieuwsgierig waar het geld, dat mede door uw aankopen is opgebracht, terecht komt? Kom dan naar de Goededoelendag op zaterdagmiddag 24 juni a.s.

Deze Goededoelendag, die plaatsvindt in en om de hoeve, wordt voor de eerste keer georganiseerd. Wij kregen vele enthousiaste reacties op onze oproep om deel te nemen. Vertegenwoordigers en medewerkers van veertien van de 21 door ons ondersteunde organisaties zullen zich met veel plezier aan het publiek presenteren.
Bij de kramen kunt u meer informatie verkrijgen over de betreffende projecten, kunt u hapjes proeven uit het land van herkomst, of worden lokale producten te koop aangeboden.
Onder het genot van een kopje koffie of thee (tegen betaling) kunt u een doorlopende presentatie in het Praathuis bekijken.

Iedereen is van harte welkom op deze middag.
Daarnaast zijn onze winkels en het Praathuis normaal geopend.

Datum: zaterdag 24 juni 2017
Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – 5512 AZ Vessem

Wereldwinkel Vessem bij Shopping Night

Op vrijdagavond 5 mei a.s. van 19:00 tot 22:00 uur vindt in ’t Dorpsplein in Oostelbeers de eerste Shopping Night plaats; een gezellig evenement met ‘alles wat vrouwen leuk vinden’.
Dit evenement is een spontaan initiatief van Lenny van Eeten en Marja van Ham uit Oostelbeers.

Er zijn ruim dertig kramen van zowel bedrijven uit de regio als van particuliere deelnemers, met uiteenlopende producten. Kleding en sieraden, producten voor lifestyle en hobby, woondecoratie, haakwerk en schilderijen, te veel om op te noemen.
Deze avond is leuk voor jong en oud en biedt een mooie gelegenheid om een Moederdagcadeautje in te slaan. Ook de mannen vinden er ongetwijfeld iets van hun gading: u kunt bijvoorbeeld wijn proeven.

De Wereldwinkel uit Vessem, onderdeel van de Jacobushoeve, is deze avond met een stand aanwezig. De Wereldwinkel heeft een ruime keuze in FairTrade cadeauartikelen en foodproducten.
Onze medewerkers informeren u graag over ons assortiment.

Tijdens dit evenement wordt tevens een loterij gehouden. De opbrengst hiervan gaat naar twee goede doelen in de regio t.w.: de Stichting Lach in de Zorg uit Middelbeers en het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven.

Datum: vrijdag 5 mei 2017
Tijd: 19:00 – 22:00 uur

Locatie:
Café-Zaal ’t Dorpsplein
Kerkstraat 10A
Oostelbeers

Toegangsprijs inclusief consumptie: € 2,00 p.p.
Kinderen tot 12 jaar: gratis toegang

 

Filmavond – donderdag 11 mei

THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN – Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen uit 2012. De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk uit 2009. De film was de Belgische inzending voor de Oscars en sleepte een nominatie voor beste buitenlandse film in de wacht.
De film werd geselecteerd als openingsfilm van het Internationaal filmfestival van Vlaanderen-Gent en ging op 9 oktober 2012 in Gent in première.

Vijf vrienden spelen samen in een bluegrass-bandje. Als banjospeler Didier tattooartieste Elise ontmoet, komt zij erbij als zangeres. Ze krijgen een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt en binnen het jaar sterft. Daarna wordt de relatie van Didier en Elise erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten.

Didier stort zich op sciëntisme en Elise vlucht in spiritisme en reïncarnatie. Elise kan het niet meer aan en probeert zelfmoord te plegen met een overdosis medicatie. Zij is niet meer levensvatbaar en Didier stemt ermee in, dat de kunstmatige ademhaling in het ziekenhuis wordt stopgezet. De film eindigt met de band die aan het sterfbed van Elise een afscheidsnummer speelt.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

Koningsdag

Wij wensen iedereen een gezellige Koningsdag toe.

Wereldwinkeldag

Op zaterdag 13 mei a.s. organiseert de Wereldwinkel een gezellige markt op het erf van de Jacobushoeve.

Er staan kraampjes voor verkoop van fairtrade cadeau- en foodartikelen en 2e hands boeken.

Er is een scharensliep aanwezig die uw scharen, messen, beitels en zelfs kettingzaag kan slijpen.

In de vroege ochtend zullen we onze oven opstoken, zodat u in de loop van de dag terecht kunt voor verse Jacobusbroodjes.

De middag zal worden opgeluisterd met live muziek door Dé BigBang: een enthousiaste percussieband die instrumenten gebruikt uit alle windstreken.

Vele handen maken licht werk

De Jacobushoeve neemt deel aan de Vrijwilligersmarkt van de Kempen op 31 maart 2017 in de Muzenval in Eersel. Onderstaand meer informatie voor geïnteresseerden die onze gelederen willen komen versterken.

Op de Jacobushoeve in Vessem ontvangen we dagelijks vele gasten in onze winkels of voor een kopje koffie of thee in het Praathuis. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die een of meer dagdelen per week beschikbaar zijn voor diverse werkzaamheden op een van onze afdelingen.

De Jacobushoeve heeft een viertal winkels:

·         Kringloopwinkel voor huisraad en decoratieve artikelen

·         Kledingwinkel voor zowel dames-, heren-, als kinderkleding

·         Boekenwinkel met romans, thrillers of boeken over reizen, hobby’s etc.

·         Wereldwinkel met fairtrade (cadeau)artikelen en food uit de derde wereld

Daarnaast hebben we de groep gastvrijheid die koffie en thee schenkt voor de bezoekers van het Praathuis. In het Praathuis is tevens een wisselende expositie van schilderkunst van onze vrijwilligers of vanuit hun kennissenkring.

Onze mooie grote tuin, in de vorm van een mandala, trekt veel van onze bezoekers aan voor een momentje van rust en bezinning bij het Cruz de Ferro. Het onderhoud van de tuin is een uitdaging voor vrijwilligers met groene vingers.

Ook hebben we een technisch team dat het dagelijks onderhoud van de gebouwen voor zijn rekening neemt en reparaties uitvoert.

Op de Jacobushoeve zijn circa 135 vrijwilligers actief. Toch zijn wij steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die bij ons een zinvolle en gezellige dagbesteding kunnen beleven en enthousiast en gastvrij onze bezoekers willen ontvangen.

Kom vrijblijvend eens een kijkje nemen en informeer bij een van onze vrijwilligers over zijn/ haar ervaringen met het werken op de Jacobushoeve. Of maak een afspraak met een van de coördinatoren voor meer informatie en een rondleiding.

Of stuur een e-mail, dan zullen we contact opnemen voor het maken van een afspraak: info@jacobushoeve.nl

Filmavond 13 april: Erbarme Dich

ERBARME DICH – Matthäus Passion Stories is een film van regisseur Ramón Gieling uit 2015.
Live uitgevoerde aria’s uit de Matthäus Passion door The Bach Orchestra of the Netherlands & solisten o.l.v. Pieter Jan Leusink.

In deze bijzondere film wordt u meegenomen in een labyrintische reis door het decor van een verlaten kerk met verhalen van mensen over hun bijzondere verhouding met Bachs muziekstuk. De personages doen, omringd door de solisten van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands van dirigent Pieter Jan Leusink, verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek.

Orkest, solisten en koor voeren de Matthäus Passion op en begeleiden de verhalen met hun muziek. Met een pijnlijke levensgeschiedenis waarin het muziekstuk een allesoverheersende rol heeft gespeeld is Leusink ook een van de hoofdpersonen. Hij leeft voor de Matthäus Passion, terwijl hetzelfde muziekstuk heeft gezorgd voor een breuk tussen hem en zijn zeer gereformeerde vader.
Ook anderen vertellen over hun verhouding met dit stuk; o.a. operaregisseur Peter Sellars, koordirigent Simon Halsey, Russische sopraan Olga Zinovieva, schrijfster Anna Enquist, choreograaf en danser Emio Greco en enkele leden van het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers.

Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd: ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem

Meanderen door Vessem

In het Eindhovens Dagblad van zaterdag 11 februari wordt een wandeltocht door Vessem beschreven, pagina 42 &Magazine.

In deze wandeling, onder de titel Lekker Meanderen, worden de highlights van Vessem beschreven.

Ook de Jacobushoeve wordt beschreven in deze wandeling. Het IJzeren Kruis, dat in onze tuin staat, wordt gebruikt als titel van de beschrijving.

 

De aandacht die wij schenken aan het wandelen, via onze wandelkamer, sluit aan bij dit bericht.

Meanderen in Vessem, met een bezoek aan de Jacobushoeve, is een genot voor lijf en lede.

Oudere berichten «