De vernieuwde tuin….een bezoek waard

Het is u misschien opgevallen dat er hard gewerkt is in de tuin van de Jacobushoeve.
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de vrijwilligers is er een rondleiding geweest in de tuin.

Arie van der Eijk en Martien van Aaken gaven in de tuin een uitleg over de nieuwe ontwikkelingen. Met zijn vieren, Ton van Rooy en Noor Adams horen er ook bij, kunnen ze de tuin nu net bijhouden. Het zevenblad krijgt door het optreden van dit team geen kans meer. Piet Meurkens blijft zijn rol als jarenlange grasmaaier trouw uitvoeren. Verder schetste Arie dat de tuin verrijkt is met appelbomen, waarbij gekozen is voor oude Brabantse soorten zoals de Brabantse Bellefleur, de Sterappel, de Notarisappel en de Ermgaarder. Omdat het gaat om hoogstambomen zullen tijdens de groei enkele bomen moeten verdwijnen om de grote exemplaren te laten uitgroeien.

Verder worden bloembakken geplaatst dicht bij de gebouwen om de vriendelijkheid van de Hoeve te accentueren. Het mandala-ontwerp van de tuin met centraal het Cruz de Ferro blijft het uitgangspunt. De buxus rond het Cruz is vervangen door kleurrijke rode beuk. Het oude systeem van automatische (en onverwachte) beregening is nu ook vervangen, mede omdat het opgepompte water teveel ijzer bevatte. Door het water nu van een mindere diepte op te pompen is het hoge ijzergehalte teruggebracht naar normale waarden. Het nieuwe systeem is handbediend, met als uitgangspunt: “Er wordt gesproeid als het nodig is”.

Loop zeker eens rond in de tuin en dan kunt u met eigen ogen zien hoe mooi onze tuin nu is.

10 jaar Pelgrimeren voor de jeugd

Dit jaar bestaat het Pelgrimeren voor de jeugd in Vessem 10 jaar.
Een mooi initiatief van de vrijwilligers van de Pelgrimshoeve Kafarnaüm, waaraan de vrijwilligers van de Jacobushoeve graag hun medewerking verlenen.

Op de website Santiago.nl staat goed omschreven wat de bedoeling van deze pelgrimage is.

Pelgrimeren met je klasgenoten!
De vrijwilligers van de Pelgrimshoeve in Vessem nodigen reeds sinds 2007 de kinderen van de basisscholen uit om een pelgrimstocht te houden van hun school naar Vessem. Nadat er een bezoek is gebracht aan groep 8 van een basisschool en een gesprek heeft plaatsgevonden met de schoolleiding over wandelen en pelgrimeren, wordt deze groep uitgenodigd. Op een gekozen schooldag gaan de leerlingen onder begeleiding wandelen vanuit de school naar de pelgrimshoeve in Vessem, waar ze na de lunch uitleg krijgen over wat een pelgrimshoeve is. Ook krijgen ze een pelgrimspas en mogen ze zelf iets in het gastenboek schrijven. In de huiskapel van Kafarnaüm geven ze het licht aan elkaar door. Als er een groepsfoto is gemaakt wordt een bezoek gebracht aan het “Cruz de Ferro” op de Jacobushoeve, waar de meegebrachte stenen worden neergelegd. In de ruimte van het stiltecentrum staan enkele symbolen en die worden met de kinderen besproken.
“Alle metaforen uit de pelgrimswereld worden gebruikt om de jeugd bewust te maken van en na te laten denken over hun eigen levensweg.”

Jacobusbroodjes

In tegenstelling tot eerdere berichten zullen er tijdens de Wereldwinkeldag op zaterdag 12 mei a.s. geen Jacobusbroodjes worden verkocht.

Filmavond 17 mei – Een man die Ove heet

Een man die Ove heet is een Zweedse dramafilm uit 2015 van Hannes Holm. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2012 van Fredrik Backman. In 2016 werd de film genomineerd voor zes Guldbaggen, waarvan er twee gewonnen werden en de film behaalde eveneens de publieksprijs.

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omverrijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

N.B.: i.v.m. Hemelvaart is de filmavond van mei een week verplaatst.

Wereldwinkeldag 2018

Op zaterdag 12 mei a.s. vindt de jaarlijkse Wereldwinkeldag plaats:
* gezellige markt met verkoop van fairtrade cadeau- en foodartikelen
* 2e hands boekenverkoop
* scharensliep voor (huishoudelijk) gereedschap
* live muziek van dweilorkest Krankjorum uit Eersel

Broeder Fons neemt afscheid

Broeder Fons heeft onlangs ‘afscheid’ genomen van de Jacobushoeve. Door zijn verhuizing van Vessem naar het broederhuis in Eindhoven zal de 87-jarige grondlegger van de Jacobushoeve minder vaak aanwezig zijn.

Zijn inbreng en betrokkenheid bij zowel de Pelgrimshoeve Kafarnaüm als de Jacobushoeve was de afgelopen dertig jaar erg groot. Broeder Fons zag zijn idee van een ontmoetingsplaats gestalte krijgen en wist vele vrijwilligers op de been te krijgen om e.e.a. uit te bouwen. De Jacobushoeve is een plek waar men tijd voor elkaar heeft en men elkaar wil ontmoeten bij een kop koffie. Daarnaast is de Jacobushoeve een plek om goederen te brengen die opnieuw gebruikt kunnen worden. En met de opbrengst hiervan kunnen kwetsbare groepen, elders in de wereld, geholpen worden.
Geïnspireerd door zijn bezieling en enthousiasme zullen de vrijwilligers het goede werk dat Broeder Fons begon voortzetten.

Bij zijn afscheid werd Broeder Fons benoemd tot ere-voorzitter en kreeg hij bloemen overhandigd door voorzitter Bernard Wagemakers. Vele oud-vrijwilligers van het eerste uur waren voor deze gelegenheid naar Vessem gekomen.

Filmavond 8 maart a.s.: Marie Heurtin

Marie Heurtin is een Franse film uit 2014 onder regie van Jean-Pierre Améris. De film ging in première op 10 augustus op het Internationaal filmfestival van Locarno in de sectie Piazza Grande waar hij de Variety Piazza Grande Award won.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de doof en blind geboren Marie Heurtin (1885-1921). Marie komt op 14-jarige leeftijd bij de Filles de la Sagesse terecht in het “Institut Larnay” bij Poitiers. Ze is onhandelbaar en agressief en heeft door haar handicap geen contact met de buitenwereld. Sœur Marguerite ontfermt zich over het meisje. Eerst is het moeilijk door te dringen bij Marie maar uiteindelijk kan ze via tactiele gebarentaal contact krijgen met Marie. Ze leert haar het handalfabet en braille. Wanneer Marguerite ziek wordt, beseft Marie dat ze zonder haar niet verder kan.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

Februarifilm : Spotlight (8 februari)

Spotlight is een Amerikaans-Canadese film uit 2015 van regisseur Tom McCarthy. De film is gebaseerd op het onderzoek van The Boston Globe, dat in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de katholieke Kerk aan het licht bracht.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.

Op 3 september 2015 ging de film in première op het filmfestival van Venetië. Op het internationaal filmfestival van Toronto behaalde de film de derde plaats in de People’s Choice Award (publieksprijs). De film kreeg overwegend positieve recensies en sleepte verscheidene filmprijzen, waaronder twee Oscars, in de wacht. Ook het Vaticaan kreeg de film te zien. In een positieve recensie, die in het L’Osservatore Romano gepubliceerd werd, werd geconcludeerd dat Spotlight “geen anti-katholieke film is”.

 

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

 

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.

Voor vrijwilligers is de entree gratis.

 

locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem

Jacobushoeve gesloten

Vanaf dinsdag 2 januari 2018 zijn wij weer aanwezig.
Wij verzoeken u dringend in de tussentijd géén goederen bij ons achter te laten.

Neem je eigen boodschappentas mee naar de kerstmarkt

Chalkboard drawing of snowman with shopping bags.