Filmavond – De Helleveeg op 12 april a.s.

De Helleveeg is een Nederlandse film uit 2016 van André van Duren, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. Met o.a. Hannah Hoekstra, Benja Bruijning en Gijs Scholten van Aschat.

In De Helleveeg maken we kennis met Albert Egberts en zijn tante Tiny. Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem

Broeder Fons neemt afscheid

Broeder Fons heeft onlangs ‘afscheid’ genomen van de Jacobushoeve. Door zijn verhuizing van Vessem naar het broederhuis in Eindhoven zal de 87-jarige grondlegger van de Jacobushoeve minder vaak aanwezig zijn.

Zijn inbreng en betrokkenheid bij zowel de Pelgrimshoeve Kafarnaüm als de Jacobushoeve was de afgelopen dertig jaar erg groot. Broeder Fons zag zijn idee van een ontmoetingsplaats gestalte krijgen en wist vele vrijwilligers op de been te krijgen om e.e.a. uit te bouwen. De Jacobushoeve is een plek waar men tijd voor elkaar heeft en men elkaar wil ontmoeten bij een kop koffie. Daarnaast is de Jacobushoeve een plek om goederen te brengen die opnieuw gebruikt kunnen worden. En met de opbrengst hiervan kunnen kwetsbare groepen, elders in de wereld, geholpen worden.
Geïnspireerd door zijn bezieling en enthousiasme zullen de vrijwilligers het goede werk dat Broeder Fons begon voortzetten.

Bij zijn afscheid werd Broeder Fons benoemd tot ere-voorzitter en kreeg hij bloemen overhandigd door voorzitter Bernard Wagemakers. Vele oud-vrijwilligers van het eerste uur waren voor deze gelegenheid naar Vessem gekomen.

Filmavond 8 maart a.s.: Marie Heurtin

Marie Heurtin is een Franse film uit 2014 onder regie van Jean-Pierre Améris. De film ging in première op 10 augustus op het Internationaal filmfestival van Locarno in de sectie Piazza Grande waar hij de Variety Piazza Grande Award won.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de doof en blind geboren Marie Heurtin (1885-1921). Marie komt op 14-jarige leeftijd bij de Filles de la Sagesse terecht in het “Institut Larnay” bij Poitiers. Ze is onhandelbaar en agressief en heeft door haar handicap geen contact met de buitenwereld. Sœur Marguerite ontfermt zich over het meisje. Eerst is het moeilijk door te dringen bij Marie maar uiteindelijk kan ze via tactiele gebarentaal contact krijgen met Marie. Ze leert haar het handalfabet en braille. Wanneer Marguerite ziek wordt, beseft Marie dat ze zonder haar niet verder kan.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

Februarifilm : Spotlight (8 februari)

Spotlight is een Amerikaans-Canadese film uit 2015 van regisseur Tom McCarthy. De film is gebaseerd op het onderzoek van The Boston Globe, dat in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de katholieke Kerk aan het licht bracht.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.

Op 3 september 2015 ging de film in première op het filmfestival van Venetië. Op het internationaal filmfestival van Toronto behaalde de film de derde plaats in de People’s Choice Award (publieksprijs). De film kreeg overwegend positieve recensies en sleepte verscheidene filmprijzen, waaronder twee Oscars, in de wacht. Ook het Vaticaan kreeg de film te zien. In een positieve recensie, die in het L’Osservatore Romano gepubliceerd werd, werd geconcludeerd dat Spotlight “geen anti-katholieke film is”.

 

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

 

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.

Voor vrijwilligers is de entree gratis.

 

locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem

Jacobushoeve gesloten

Vanaf dinsdag 2 januari 2018 zijn wij weer aanwezig.
Wij verzoeken u dringend in de tussentijd géén goederen bij ons achter te laten.

Neem je eigen boodschappentas mee naar de kerstmarkt

Chalkboard drawing of snowman with shopping bags.

Kerstprogramma door Zanggroep de Heemkundjes

De Heemkundjes, dit is een zangkoortje, van de Heemkundekring “ ’t Hof van Liessent” uit Lieshout, treden op woensdag 13 december vanaf 14u00 tot ca 15u30 voor u op in de ontmoetingsruimte van de Jacobushoeve in Vessem en brengen voor u een gevarieerd (kerst)programma.
Dit programma zal proberen u in de kerstsfeer te brengen.

Het koortje bestaat uit 9 zangers een de dirigent.

De toegang is gratis.

14 december; film HUMAN

Human – een film uit 2015 van de Franse regisseur Yann Arthus-Bertrand. De film won in 2016 de prijs voor populairste internationale documentaire op het Vancouver International Film Festival.

Wat maakt ons mens en wat definieert onze soort? Waarom hebben we zo veel overeenkomsten maar staan hier net zo veel verschillen tegenover? Bepalen ons milieu, afkomst en sociale omgeving in overgrote mate hoe we ons als mens voelen en gedragen? Wat is onze verhouding tot de planeet die we in bruikleen hebben? Hoe gaan we om met emotionele en morele issues en wat is de invloed van onze omgeving op onze beleving ervan?

Het lijken zulke eenvoudige vragen, maar de antwoorden laten zich een stuk moeilijker geven. We zijn namelijk geneigd om onze medemens en vooral die van andere culturen en achtergronden vanuit ons eigen perspectief in te schatten en te waarderen. Human is een omvangrijke documentaire die om deze essentiële vragen antwoorden probeert te geven. Gewoon door de mens die het betreft aan het woord te laten.

Tussen de vraaggesprekken door toont de documentairemaker ons indrukwekkende beelden van de planeet waarop we mens kunnen zijn. Prachtige luchtshots van haast surrealistische voorstellingen en landschappen waarvan de schoonheid zich alleen met een helikopterblik openbaart.

Let op:
De zaal is open vanaf 19:00 uur en de film wordt gestart om 19:30 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

Kerstmarkt (poster)

Langzamerhand komen wij met z’n allen weer in de kerststemming op de Jacobushoeve.

Op zaterdag 9 december a.s. pakken we helemaal uit.

 

 

Samen voor de voedselbank

Tijdens deze actie van Omroep Brabant is de Jacobushoeve in Vessem voor het derde jaar op rij inzamelpunt, waar je van dinsdag 5 t/m vrijdag 15 december a.s. de volgende producten kunt inleveren:
• pakken koffie
• thee
• soep
• rijst
• pasta
• pastasaus
• zoet beleg
• lang houdbare melk

Vrijwilligers van de Jacobushoeve staan paraat om uw producten in ontvangst te nemen.

Tijdens deze periode zijn ook diverse supermarkten die ‘zegeltjesacties’ hebben en bij een volle spaarkaart ontvangt u een levensmiddelenpakket. Als u zegeltjes heeft, kunt u die ook bij de Jacobushoeve inleveren, zodat ook wij zo veel mogelijk volle kaarten kunnen inwisselen tbv deze actie.

De openstelling is di t/m vr : 10u00-12u00 13:30-16:00
Za: 11:00 – 16:00 (ivm kerstmarkt eerder geopend)

Laten we samen de handen ineen slaan om deze actie voor de voedselbank tot een succes te maken.