Actie Samen voor de Voedselbank van start

De actie Samen voor de Voedselbank staat op het punt te beginnen. Vanaf dinsdag 4 december a.s. is het inzamelpunt in de opkamer van de boerderij geopend.

Wil je deze actie steunen, kom dan tijdens openingstijden langs om je boodschappen te doneren voor de Voedselbank.
Dit kan tot en met vrijdag 14 december a.s.

Alvast bedankt.

Broodjes bakken

Goed nieuws van onze warme bakker!

Donderdag 13 december a.s. wordt de oven in het bakhuis opgestookt voor onze eigen Jacobusbroodjes.
Ze zijn ’s middags vanaf 13:30 uur te koop.

Kerstmarkt op Jacobushoeve op 8 december

Kom alvast in kerstsfeer bij de Jacobushoeve

De gezellige kerstmarkt van de Jacobushoeve in Vessem vindt plaats op zaterdag 8 december a.s. van 11.00 tot 16.00 uur. Het is er zoals altijd goed toeven in en om de boerderij. Tijdens de kerstmarkt verwachten wij dat zelfs de Kerstman zijn slede even bij ons parkeert, om te genieten van een kop goed gevulde huisgemaakte erwtensoep met roggebrood en een glas warme glühwein.

In het Praathuis staan deze dag de kraampjes opgesteld met allerhande tweedehands kerstartikelen: kerstdecoratie, kerstverlichting, kerststalletjes, kerststukjes etc.
De Wereldwinkel heeft daarnaast een ruime keuze aan ambachtelijk vervaardigde kerstartikelen en kerstgroepen uit de derde wereld. Uiteraard zijn onze kringloopwinkels geopend.

Tijdens de kerstmarkt is er live muziek van het vocaal ensemble Leff, dat gekleed in Dickens stijl hun kerstliederen ten gehore zal brengen.

Ook kunt u uw steentje bijdragen aan de actie Samen voor de Voedselbank, door houdbare producten in te leveren bij het inzamelpunt in de opkamer.

Jacobushoeve inzamelpunt ‘Samen voor de Voedselbank’ van 4 t/m 14 december a.s.

Jacobushoeve inzamelpunt ‘Samen voor de Voedselbank’ van 4 t/m 14 december a.s.

In de eerste twee weken van december vindt de actie ‘Samen voor de Voedselbank’ plaats. Een landelijke actie, met lokale inzamelpunten, ondersteund door diverse regionale omroepen.
Vorig jaar heeft de Jacobushoeve uiteindelijk rond de 1.000 artikelen kunnen overdragen aan de Voedselbank in Bladel. Daarom zetten wij ook dit jaar onze deuren open, om samen met u het succes van vorig jaar zo mogelijk te overtreffen.

Welke producten zijn nodig?
Qua levensmiddelen kunt u o.a. denken aan:
Thee, in alle soorten en maten; liefst in doosjes vanwege het stapelen.
Koffie voor filtermachines; geen Senseo pads of cups of iets dergelijks.
Rijst, liefst in standaardpak; mag wit of bruin.
Pasta; liefst in pak vanwege stapelen.
Pastasaus; in pak, niet in pot.
Soep in blik; liefst niet in slappe pakken.
Zoet beleg; hagelslag is fijn want dat zit in een pak, maar jam of pindakaas of chocopasta mag ook.
Lang houdbare melk; liefst in pak, geen fles.

Ter indicatie: Alle acht de producten samen kosten niet meer dan € 9,00. Maar u bent natuurlijk vrij om te geven wat u kunt missen.

Ook andere (lang) houdbare producten zijn van harte welkom. Let u daarbij a.u.b. op of de houdbaarheidsdatum van de levensmiddelen niet verstreken is.

Openstellingtijden
Meer informatie over de actie ‘Samen voor de Voedselbank’ is terug te vinden op onderstaande websites:
www.omroepbrabant.nl/voedselbank
www.jacobushoeve.nl en www.facebook.com/VessemJacobushoeve

Tijdens de actieperiode van dinsdag 4 t/m vrijdag 14 december a.s. kunt u in ieder geval tijdens onderstaande tijden uw producten inleveren bij het inzamelpunt op de Jacobushoeve.
di t/m vr – 10:00-12:00 en 13:30-16:00 uur
za – 11:00-16:00 uur (kerstmarkt)
locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem

Bestemming
De opbrengst gaat rechtstreeks naar lokale voedselbanken. Voor onze regio is dat de Voedselbank in Bladel; werkzaam in de gemeenten Bladel, Reusel de Mierden en Eersel.

Jacobushoeve op consuminimarkt in de Bibliotheek

Lezing Consuminderen en consuminimarkt

Waar : Bibliotheek Eersel
Wanneer : dinsdag 4 september 2018
Tijd : 19:00 – 22:00 uur

“Geluk is niet te koop”: het zou zo maar op een tegeltje kunnen staan. Eigenlijk weten we dat allemaal, maar toch kopen, eten en verbruiken we meer dan we nodig hebben. Worden we daar wel gelukkig van?
De Valkenswaardse spreekster Karin van Bracht ontdekte van niet. Vanuit voornamelijk financiële motieven begon zij met bezuinigen; of beter gezegd consuminderen. Inmiddels is ze vijf jaar verder en nog steeds enthousiast consuminderaar. Het consuminderen heeft haar rijker, bewuster en gelukkiger gemaakt. Tijdens deze feelgood lezing deelt Karin haar ervaringen over wat zij zelf een ontdekkingsreis noemt.

Van 19:30 tot 21:30 wordt deze presentatie gegeven, met een inleidend en afsluitend woordje namens de Bibliotheek.

De avond begint om 19:00 uur met een consuminimarkt waar verschillende organisaties, die zich bezighouden met consuminderen, hun activiteiten voor het voetlicht brengen en vragen van belangstellenden beantwoorden.
Na afloop van de lezing is er ook nog gelegenheid om de consuminimarkt te bezoeken.

De deelnemers aan de consuminimarkt zijn de volgende organisaties:
De Grote Wolf – Eindhoven tweedehands houten speelgoed
Jacobushoeve – Vessem kringloopwinkel
De Prikballon – Eersel tweedehands kleding
KempenEnergie – Eersel energieloket
WereldWinkel – Eersel fairtrade artikelen

De toegang is gratis.

Lezing consuminderen en consuminimarkt

Nieuw in de Wereldwinkel: cadeaubonnen

Met een cadeaubon geef je altijd een perfect cadeau!

Je kiest zelf een bedrag dat je wilt schenken en de ontvanger kiest iets uit in onze winkel, dat precies bij hem of haar past.

Deze cadeaubon is alleen verkrijgbaar én inwisselbaar bij de Wereldwinkel van de Jacobushoeve in Vessem en is een jaar geldig.

Inschrijving Camino in de Kempen geopend

Met ingang van 1 juni is het mogelijk om u in te schrijven voor de jaarlijkse Jacobuswandeling op 25 juli a.s.

Deze wandeling wordt georganiseerd door de Jacobushoeve, Pelgrimshoeve Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (afdeling zuidoost).

Het inschrijfformulier vindt u op de website van Pelgrimshoeve Kafarnaum: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl
of via onderstaande link.

NB: De inschrijving sluit op 18 juli a.s.

Inschrijfformulier Jacobuswandeling

Camino in de Kempen 2018

Op woensdag 25 juli a.s. voert de Camino in de Kempen de deelnemers voor de twaalfde keer door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. De deelnemers kunnen bij het inschrijven kiezen tussen een tocht van 8 of 16 km.

De tocht wordt georganiseerd door vrijwilligers van drie organisaties: de Jacobushoeve, de Pelgrimshoeve Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (afdeling zuidoost). Zij zorgen dat de wandelaars niets te kort komen.

Het belangrijkste van deze dag is het met elkaar wandelen. Als extra worden er tijdens deze tocht herinneringen opgehaald aan het pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Ook plaatselijke bezienswaardigheden spelen een rol tijdens het lopen.

Presentatie Zr. Tonny van Ham (Brazilië)

Uitnodiging voor alle vrijwilligers van de Jacobushoeve, de vrijwilligers van de Stichting Mariakapel en alle vrijwilligers van de rommelmarkt (M.O.V.)

De reden voor deze uitnodiging is, dat er onlangs van zowel de opbrengst van de verkoop van de kaarsen van de Mariakapel als de opbrengst van de in oktober gehouden rommelmarkt, twee mooie bedragen zijn overgemaakt naar Zr. Tonny van Ham voor haar projecten in Brazilië.
Omdat Zr. Tonny ook van de Jacobushoeve al een aantal giften heeft gekregen voor haar mooie werk in Brazilië stelt ze het erg op prijs om ook de vrijwilligers van de Jacobushoeve te ontmoeten op deze middag.
Tonny is zeer blij met deze bedragen en wil graag aan jullie, als dank voor jullie inzet, vertellen over de projecten en waar dit geld aan besteed zal gaan worden. Omdat er binnenkort een delegatie uit Brazilië komt, leek het ons leuk om samen met hen, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers, samen te komen, om zo met eigen ogen te zien waar we het allemaal voor doen.

Datum: Zondag 27 mei 2018
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Jacobushoeve

We zouden het heel fijn vinden als zoveel mogelijk vrijwilligers hierbij aanwezig kunnen zijn, zodat we er samen een gezellig middag van kunnen maken. We willen natuurlijk wel heel graag weten of je erbij kunt zijn.
We vragen jullie dan ook voor 21 mei door te geven als je komt. Een partner is natuurlijk ook van harte welkom.

bericht aan: liasanders@live.nl

De vernieuwde tuin….een bezoek waard

Het is u misschien opgevallen dat er hard gewerkt is in de tuin van de Jacobushoeve.
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de vrijwilligers is er een rondleiding geweest in de tuin.

Arie van der Eijk en Martien van Aaken gaven in de tuin een uitleg over de nieuwe ontwikkelingen. Met zijn vieren, Ton van Rooy en Noor Adams horen er ook bij, kunnen ze de tuin nu net bijhouden. Het zevenblad krijgt door het optreden van dit team geen kans meer. Piet Meurkens blijft zijn rol als jarenlange grasmaaier trouw uitvoeren. Verder schetste Arie dat de tuin verrijkt is met appelbomen, waarbij gekozen is voor oude Brabantse soorten zoals de Brabantse Bellefleur, de Sterappel, de Notarisappel en de Ermgaarder. Omdat het gaat om hoogstambomen zullen tijdens de groei enkele bomen moeten verdwijnen om de grote exemplaren te laten uitgroeien.

Verder worden bloembakken geplaatst dicht bij de gebouwen om de vriendelijkheid van de Hoeve te accentueren. Het mandala-ontwerp van de tuin met centraal het Cruz de Ferro blijft het uitgangspunt. De buxus rond het Cruz is vervangen door kleurrijke rode beuk. Het oude systeem van automatische (en onverwachte) beregening is nu ook vervangen, mede omdat het opgepompte water teveel ijzer bevatte. Door het water nu van een mindere diepte op te pompen is het hoge ijzergehalte teruggebracht naar normale waarden. Het nieuwe systeem is handbediend, met als uitgangspunt: “Er wordt gesproeid als het nodig is”.

Loop zeker eens rond in de tuin en dan kunt u met eigen ogen zien hoe mooi onze tuin nu is.