Kunst aan de muur

Er is weer een nieuwe schilderijenexpositie in het Praathuis. Vanaf begin april kan iedereen vol bewondering naar de olieverfschilderijen van Elly Coolen komen kijken. De redactie van het Klein Hoefblad heeft haar een aantal vragen gesteld wat betreft haar hobby en wat ze met welke techniek schildert.

“Hier even in het kort iets over mij, voor wat betreft mijn schilderijen.
Het schilderen is voor mij een hele fijne en boeiende hobby. Iets waar ik me uren mee kan vermaken. Wat me op dat moment bezig houdt schilder ik dan ook en dat varieert nogal.
De ene keer is dat de natuur en bloemen, de andere keer kunnen het spelende kinderen zijn of dieren. Dus erg verschillend en over het algemeen vrij realistisch.

Tekenen is in eerste instantie mijn drijfveer geweest en dat begon al op heel jeugdige leeftijd. Later begon het schilderen mij te interesseren en dat leerde ik eerst van een kennis. Daarna leerde ik via de hobbyclub ‘Het Penseeltje’ met verf en aanverwante materialen om te gaan. Wat de verf betreft is olieverf voor mij prima, dat bevalt me het best.

Nog later bezocht ik in Arendonk (België) de Academie voor Schone Kunsten. Daar heb ik eerst zeven jaar tekenen en daarna zeven jaar schilderen gevolgd, met heel veel plezier.
Ik heb van deze keuzes nooit spijt gehad en ben voor beide opleidingen geslaagd.
Wel ben ik daar pas aan begonnen, toen mijn kinderen zelfstandig waren en hun eigen leven hadden. Je zou kunnen zeggen dat ik de tijd nam!

In het verleden heb ik wel meer geëxposeerd, maar nog nooit in de Jacobushoeve. Het is fijn dat dit nu mogelijk is en ik doe het graag!
Laten we hopen dat veel mensen mijn werk zien en ook hun mening bekend maken door dit te noteren in het notitieboekje dat klaar ligt bij mijn doeken. Alvast bedankt hiervoor.”

Elly Coolen – v.d. Mierden
voor meer informatie: hcoolen@kpnmail.nl

Broodbakken op ouderwetse wijze

Op vrijdag 12 april a.s. kunt u bij ons terecht voor verse broodjes. In alle vroegte gaan onze bakker en stoker aan de slag om de overheerlijke Jacobusbroodjes te bakken.

Eerst wordt de authentieke oven opgestookt met takkenbossen (mutserd), terwijl ondertussen het deeg kan rijzen. ’s Middags tegen een uur of twee komen de broodjes uit de oven. Waarna ze in de keuken van de boerderij verkocht worden.

Iedereen die eens wil zien hoe het er vroeger aan toe ging is van harte welkom in het bakhuis, aan de achterzijde van de wereldwinkel. Onze bakker Peter kan u ondertussen veel vertellen over het bakproces en wat er allemaal bij komt kijken.

Aanbieding wereldwinkel

percussie ei – van € 4,95 nu voor € 3,50 per stuk (zie video)

Sluitingsdata voorjaar

In verband met feestdagen zijn wij gesloten op:

vr 19 april – Goede Vrijdag

za 20 april – Stille Zaterdag

za 27 april – Koningsdag

do 30 mei – Hemelvaartsdag

Op deze dagen kunt u ook geen goederen achterlaten!

 

Lente in de wereldwinkel

De collectie in onze wereldwinkel wordt regelmatig aangevuld of gewisseld aan de hand van de seizoenen. Nu liggen er vele kleurige artikelen op de tafels waar je vrolijk van wordt: voor binnen én buiten.

Naast de vertrouwde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld koffie, thee, chocolade, wijn, zoet broodbeleg of curry’s, hebben wij ook regelmatig nieuwe producten. Op dit moment in het assortiment: groene huishoudzeep voor de voorjaarsschoonmaak of gewoon het hele jaar door.

Kom eens kijken en laat u verrassen door het aanbod. Zoekt u een cadeautje, dan kunnen onze enthousiaste vrijwilligers u vrijblijvend adviseren. Ook kunt u onze eigen cadeaubon kopen; dan heeft u altijd een passend cadeautje.

De producten van de wereldwinkel zijn altijd fairtrade: eerlijk voor de producenten – heerlijk voor u

 

 

 

 

 

De signatuuropdracht: Jacobusbroodjes

Wij hebben onze eigen meesterbakker!

Op vrijdag 22 februari a.s. wordt de authentieke oven door Peter en Jos opgestookt met takkenbossen voor het bakken van de Jacobusbroodjes.
Vanaf een uur of twee in de middag zijn ze te koop in de keuken van de boerderij.

Eindejaarswens van de voorzitter

Bedankt!

 

Jacobushoeve: niet zomaar een kringloopwinkel, maar een bruisend centrum van activiteit in Vessem. Want naast onze kringloopwinkels hebben wij ook een Wereldwinkel onder ons dak. De mensen van het onderhoud en de tuin zorgen dat alles er picobello bij staat. En de vrijwilligers van de gastvrijheid schenken dagelijks met liefde een verantwoord kopje koffie of thee. En zorgen voor een hartelijk ontvangst voor bijvoorbeeld rondleidingen, de jeugdpelgrimage of huwelijksceremonies.

 

Van de opbrengst hebben wij dit jaar 22 veelal kleinschalige organisaties in binnen- en buitenland ondersteund met een gift. Hiervoor wordt jaarlijks € 30.000,00 gereserveerd. Daarnaast doneren we in voorkomende gevallen aan landelijke Giro 555 acties. Hier willen wij u alvast melden, dat ook een paar projecten in de directe omgeving een donatie hebben ontvangen: Stichting Duofiets in Vessem en het Bijna Thuis Huis in Oirschot.

Vanaf januari hebben wij alle informatie over de verdeling van de gelden en een korte beschrijving van de projecten ter inzage liggen in het Praathuis, in de kringloopwinkel en op onze website.

 

Met zo’n 130 vrijwilligers doen wij het dagelijkse werk op de Jacobushoeve. Deze vrijwilligers en het bestuur willen hiermee hun dank uitspreken aan u voor uw bezoek, het aanbrengen van goederen of het kopen ervan. Hierdoor kunnen wij de Jacobushoeve draaiend én levendig houden. En draagt u uw steentje bij aan het ondersteunen van onze goede doelen.

 

Wij wensen u fijne feestdagen en een liefdevol en gezond 2019 toe.

Namens Bestuur en Vrijwilligers van de Jacobushoeve

Bernard Wagemakers (voorzitter)

 

 

NB: Rond de feestdagen zijn wij gesloten: van zondag 23 december t/m dinsdag 1 januari 2019

Verdeling €30.000 voor Goede Doelen 2018 vastgesteld

In de najaarsvergadering is de besteding van de € 30.000 van de Goede Doelen weer bekend gemaakt.

Op basis van het advies van de Commissie Goede Doelen is het bedrag verdeeld over 22 projecten. Deze projecten hebben allemaal op de een of andere manier een link met een van de vrijwilligers van de Jacobushoeve.

 

wereldkaart 2018

 

Er wordt geld gedoneerd aan projecten over de gehele wereld.

De landen zijn Ethiopië, Gambia, Ghana, India, Indonesië, Nederland, Nepal, Oeganda, Tanzania, Venezuela, Zuid Afrika, Pakistan, Burkina Faso en Kenia.

Als u wilt weten welke projecten onze donatie ontvangen hebben, kijk dan op deze website in de map Goede Doelen.

 

Kerstvakantie

Zaterdag 22 december a.s. kunt u voor het laatst bij ons terecht dit jaar. Daarna houden wij een weekje kerstvakantie.
Wij zijn gesloten t/m dinsdag 1 januari a.s.

Samen voor de Voedselbank: ons inzamelpunt bij Omroep Brabant

De actie Samen voor de Voedselbank is volop in het nieuws.
Vandaag mochten wij verslaggeefster Petra van Middendorp ontvangen voor een kort verslag over ons inzamelpunt.
Om kwart over twee vanmiddag was dit te horen in het programma Muziek & Zo (vanaf de 16e minuut).
En ook op de nieuwssite van Omroep Brabant zijn we terug te vinden.

Omroep Brabant website

Omroep Brabant radio