Jacobusbroodjes uit onze eigen oven

Goed nieuws van onze warme bakker!

Zaterdag 29 september a.s. wordt de oven in het bakhuis opgestookt voor onze eigen Jacobusbroodjes.
Ze zijn ’s middags vanaf 13:30 uur te koop.

Jacobushoeve op consuminimarkt in de Bibliotheek

Lezing Consuminderen en consuminimarkt

Waar : Bibliotheek Eersel
Wanneer : dinsdag 4 september 2018
Tijd : 19:00 – 22:00 uur

“Geluk is niet te koop”: het zou zo maar op een tegeltje kunnen staan. Eigenlijk weten we dat allemaal, maar toch kopen, eten en verbruiken we meer dan we nodig hebben. Worden we daar wel gelukkig van?
De Valkenswaardse spreekster Karin van Bracht ontdekte van niet. Vanuit voornamelijk financiële motieven begon zij met bezuinigen; of beter gezegd consuminderen. Inmiddels is ze vijf jaar verder en nog steeds enthousiast consuminderaar. Het consuminderen heeft haar rijker, bewuster en gelukkiger gemaakt. Tijdens deze feelgood lezing deelt Karin haar ervaringen over wat zij zelf een ontdekkingsreis noemt.

Van 19:30 tot 21:30 wordt deze presentatie gegeven, met een inleidend en afsluitend woordje namens de Bibliotheek.

De avond begint om 19:00 uur met een consuminimarkt waar verschillende organisaties, die zich bezighouden met consuminderen, hun activiteiten voor het voetlicht brengen en vragen van belangstellenden beantwoorden.
Na afloop van de lezing is er ook nog gelegenheid om de consuminimarkt te bezoeken.

De deelnemers aan de consuminimarkt zijn de volgende organisaties:
De Grote Wolf – Eindhoven tweedehands houten speelgoed
Jacobushoeve – Vessem kringloopwinkel
De Prikballon – Eersel tweedehands kleding
KempenEnergie – Eersel energieloket
WereldWinkel – Eersel fairtrade artikelen

De toegang is gratis.

Lezing consuminderen en consuminimarkt

Nieuw in de Wereldwinkel: cadeaubonnen

Met een cadeaubon geef je altijd een perfect cadeau!

Je kiest zelf een bedrag dat je wilt schenken en de ontvanger kiest iets uit in onze winkel, dat precies bij hem of haar past.

Deze cadeaubon is alleen verkrijgbaar én inwisselbaar bij de Wereldwinkel van de Jacobushoeve in Vessem en is een jaar geldig.

Inschrijving Camino in de Kempen geopend

Met ingang van 1 juni is het mogelijk om u in te schrijven voor de jaarlijkse Jacobuswandeling op 25 juli a.s.

Deze wandeling wordt georganiseerd door de Jacobushoeve, Pelgrimshoeve Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (afdeling zuidoost).

Het inschrijfformulier vindt u op de website van Pelgrimshoeve Kafarnaum: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl
of via onderstaande link.

NB: De inschrijving sluit op 18 juli a.s.

Inschrijfformulier Jacobuswandeling

Camino in de Kempen 2018

Op woensdag 25 juli a.s. voert de Camino in de Kempen de deelnemers voor de twaalfde keer door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. De deelnemers kunnen bij het inschrijven kiezen tussen een tocht van 8 of 16 km.

De tocht wordt georganiseerd door vrijwilligers van drie organisaties: de Jacobushoeve, de Pelgrimshoeve Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (afdeling zuidoost). Zij zorgen dat de wandelaars niets te kort komen.

Het belangrijkste van deze dag is het met elkaar wandelen. Als extra worden er tijdens deze tocht herinneringen opgehaald aan het pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Ook plaatselijke bezienswaardigheden spelen een rol tijdens het lopen.

Presentatie Zr. Tonny van Ham (Brazilië)

Uitnodiging voor alle vrijwilligers van de Jacobushoeve, de vrijwilligers van de Stichting Mariakapel en alle vrijwilligers van de rommelmarkt (M.O.V.)

De reden voor deze uitnodiging is, dat er onlangs van zowel de opbrengst van de verkoop van de kaarsen van de Mariakapel als de opbrengst van de in oktober gehouden rommelmarkt, twee mooie bedragen zijn overgemaakt naar Zr. Tonny van Ham voor haar projecten in Brazilië.
Omdat Zr. Tonny ook van de Jacobushoeve al een aantal giften heeft gekregen voor haar mooie werk in Brazilië stelt ze het erg op prijs om ook de vrijwilligers van de Jacobushoeve te ontmoeten op deze middag.
Tonny is zeer blij met deze bedragen en wil graag aan jullie, als dank voor jullie inzet, vertellen over de projecten en waar dit geld aan besteed zal gaan worden. Omdat er binnenkort een delegatie uit Brazilië komt, leek het ons leuk om samen met hen, onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers, samen te komen, om zo met eigen ogen te zien waar we het allemaal voor doen.

Datum: Zondag 27 mei 2018
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Jacobushoeve

We zouden het heel fijn vinden als zoveel mogelijk vrijwilligers hierbij aanwezig kunnen zijn, zodat we er samen een gezellig middag van kunnen maken. We willen natuurlijk wel heel graag weten of je erbij kunt zijn.
We vragen jullie dan ook voor 21 mei door te geven als je komt. Een partner is natuurlijk ook van harte welkom.

bericht aan: liasanders@live.nl

De vernieuwde tuin….een bezoek waard

Het is u misschien opgevallen dat er hard gewerkt is in de tuin van de Jacobushoeve.
Tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de vrijwilligers is er een rondleiding geweest in de tuin.

Arie van der Eijk en Martien van Aaken gaven in de tuin een uitleg over de nieuwe ontwikkelingen. Met zijn vieren, Ton van Rooy en Noor Adams horen er ook bij, kunnen ze de tuin nu net bijhouden. Het zevenblad krijgt door het optreden van dit team geen kans meer. Piet Meurkens blijft zijn rol als jarenlange grasmaaier trouw uitvoeren. Verder schetste Arie dat de tuin verrijkt is met appelbomen, waarbij gekozen is voor oude Brabantse soorten zoals de Brabantse Bellefleur, de Sterappel, de Notarisappel en de Ermgaarder. Omdat het gaat om hoogstambomen zullen tijdens de groei enkele bomen moeten verdwijnen om de grote exemplaren te laten uitgroeien.

Verder worden bloembakken geplaatst dicht bij de gebouwen om de vriendelijkheid van de Hoeve te accentueren. Het mandala-ontwerp van de tuin met centraal het Cruz de Ferro blijft het uitgangspunt. De buxus rond het Cruz is vervangen door kleurrijke rode beuk. Het oude systeem van automatische (en onverwachte) beregening is nu ook vervangen, mede omdat het opgepompte water teveel ijzer bevatte. Door het water nu van een mindere diepte op te pompen is het hoge ijzergehalte teruggebracht naar normale waarden. Het nieuwe systeem is handbediend, met als uitgangspunt: “Er wordt gesproeid als het nodig is”.

Loop zeker eens rond in de tuin en dan kunt u met eigen ogen zien hoe mooi onze tuin nu is.

10 jaar Pelgrimeren voor de jeugd

Dit jaar bestaat het Pelgrimeren voor de jeugd in Vessem 10 jaar.
Een mooi initiatief van de vrijwilligers van de Pelgrimshoeve Kafarnaüm, waaraan de vrijwilligers van de Jacobushoeve graag hun medewerking verlenen.

Op de website Santiago.nl staat goed omschreven wat de bedoeling van deze pelgrimage is.

Pelgrimeren met je klasgenoten!
De vrijwilligers van de Pelgrimshoeve in Vessem nodigen reeds sinds 2007 de kinderen van de basisscholen uit om een pelgrimstocht te houden van hun school naar Vessem. Nadat er een bezoek is gebracht aan groep 8 van een basisschool en een gesprek heeft plaatsgevonden met de schoolleiding over wandelen en pelgrimeren, wordt deze groep uitgenodigd. Op een gekozen schooldag gaan de leerlingen onder begeleiding wandelen vanuit de school naar de pelgrimshoeve in Vessem, waar ze na de lunch uitleg krijgen over wat een pelgrimshoeve is. Ook krijgen ze een pelgrimspas en mogen ze zelf iets in het gastenboek schrijven. In de huiskapel van Kafarnaüm geven ze het licht aan elkaar door. Als er een groepsfoto is gemaakt wordt een bezoek gebracht aan het “Cruz de Ferro” op de Jacobushoeve, waar de meegebrachte stenen worden neergelegd. In de ruimte van het stiltecentrum staan enkele symbolen en die worden met de kinderen besproken.
“Alle metaforen uit de pelgrimswereld worden gebruikt om de jeugd bewust te maken van en na te laten denken over hun eigen levensweg.”

Jacobusbroodjes

In tegenstelling tot eerdere berichten zullen er tijdens de Wereldwinkeldag op zaterdag 12 mei a.s. geen Jacobusbroodjes worden verkocht.

Filmavond 17 mei – Een man die Ove heet

Een man die Ove heet is een Zweedse dramafilm uit 2015 van Hannes Holm. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2012 van Fredrik Backman. In 2016 werd de film genomineerd voor zes Guldbaggen, waarvan er twee gewonnen werden en de film behaalde eveneens de publieksprijs.

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omverrijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.
Voor vrijwilligers is de entree gratis.

N.B.: i.v.m. Hemelvaart is de filmavond van mei een week verplaatst.