Een welgemeend BEDANKT!

Namens onze goede doelen een welgemeend BEDANKT!

Een jaarwisseling is voor velen een tijd van reflectie. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd en welke verwachtingen hebben we voor het nieuwe jaar. Bij ons, bestuur en vrijwilligers van de Jacobushoeve, is het al niet anders.

Met 135 vrijwilligers zorgen we bijna dagelijks voor onze hoeve. De ene vrijwilliger als verkoper in een van de winkels, een andere in de tuin- of onderhoudsploeg, een volgende zorgt dat er altijd met liefde en een glimlach een vers bakje koffie geschonken wordt en zo draagt ieder zijn steentje voor of achter de schermen bij. Dagelijks mogen we vele bezoekers verwelkomen. Maar ook bij speciale activiteiten, zoals recentelijk de kerstmarkt of eerder in het jaar de goede doelendag, mogen we ons verheugen op veel belangstelling.

Voor de een is het soms noodzaak om met minder geld rond te kunnen komen en dan is een goed gesorteerde kringloopwinkel een fijn alternatief. Een ander komt bij ons winkelen met het oog op duurzaamheid en met een gevoel van ‘een goede tweedehands is nog goed genoeg voor mij’. Sommige gasten lopen bij ons binnen in de hoop een bijzondere aanschaf te kunnen doen.
Vele bezoekers komen voor de sociale contacten en een gezellige ‘buurt’ in het Praathuis.
Een en ander zorgt voor een bont gezelschap en maakt dat ook toevallige passanten zich thuis voelen en de bijzondere sfeer van de Jacobushoeve proeven.

Het aanbod in de kringloopwinkels is afhankelijk van wat er bij ons wordt binnengebracht. Het is voor ons niet altijd mogelijk om alle goederen aan te nemen. Enerzijds wegens plaatsgebrek, anderzijds omdat het niet meer verkoopbaar is. Vanwege drukte bij de goedereninname hebben wij dat niet altijd direct in de gaten. Daarnaast moeten we helaas constateren dat er steeds weer mensen zijn, die goederen buiten openingstijden bij ons achterlaten. Als wij er niets mee kunnen, moeten wij het als afval op laten halen. Hierdoor zijn onze onkosten voor het afvoeren van afval de laatste jaren flink gestegen en dat betreuren wij.

Desalniettemin hebben wij ons in december weer even Sinterklaas gevoeld. In deze feestmaand is het traditie dat wij een deel van de opbrengst van de kringloopwinkels, de Wereldwinkel en de gastvrijheid schenken aan een aantal goede doelen. Dit zijn projecten die door onze vrijwilligers zijn voorgedragen en waar zij een sterke band mee hebben of zich zelfs persoonlijk voor inzetten.
De € 30.000,= zijn dit jaar verdeeld over 20 projecten in 13 landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en in Nederland.

Het stemt dankbaar dat wij dit zo kunnen doen. Dat wij met de inzet van al onze vrijwilligers niet alleen iets kunnen betekenen voor mensen dichtbij, maar dat wij ook een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de leefomstandigheden van vele mensen elders in de wereld.
Wij beseffen heel goed, dat wij dit niet alleen kunnen. Want met uw bezoek, aankopen of soms een gift stelt u ons in staat om ons goede werk voort te zetten. Hartelijk dank daarvoor.

Inmiddels hebben wij na een korte kerstvakantie onze werkzaamheden hervat en we zien er naar uit om u te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar.

Namens bestuur en vrijwilligers van de Jacobushoeve,
Bernard Wagemakers (voorzitter)