Februarifilm : Spotlight (8 februari)

Spotlight is een Amerikaans-Canadese film uit 2015 van regisseur Tom McCarthy. De film is gebaseerd op het onderzoek van The Boston Globe, dat in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de katholieke Kerk aan het licht bracht.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.

Op 3 september 2015 ging de film in première op het filmfestival van Venetië. Op het internationaal filmfestival van Toronto behaalde de film de derde plaats in de People’s Choice Award (publieksprijs). De film kreeg overwegend positieve recensies en sleepte verscheidene filmprijzen, waaronder twee Oscars, in de wacht. Ook het Vaticaan kreeg de film te zien. In een positieve recensie, die in het L’Osservatore Romano gepubliceerd werd, werd geconcludeerd dat Spotlight “geen anti-katholieke film is”.

 

De zaal is open vanaf 19:30 uur en de film wordt gestart om 20:00 uur.

 

De entree bedraagt € 3,00 per persoon, inclusief 2x koffie / thee.

Voor vrijwilligers is de entree gratis.

 

locatie: Jacobushoeve – Jan Smuldersstraat 4 – Vessem