Camino in de Kempen

 

Het was weer een feestje!

Op 25 juli, de naamdag van Jacobus, is het altijd een beetje feest in Vessem. De blauwe vlag met gele gestileerde Jacobsschelp wordt op die dag bij Pelgrimsherberg Kafarnaüm naast de voordeur gehangen, ten teken dat er iets ‘pelgrimsachtigs’ staat te gebeuren. Voor het eerst wappert diezelfde vlag, in een iets groter formaat, aan een van de vlaggenmasten bij de entree van de Jacobushoeve. De eerste vrijwilligers zijn al vroeg in de morgen druk doende met de organisatie van de Camino in de Kempen. Deze wandeltocht is dit jaar voor de veertiende keer gehouden en is een samenwerking tussen de Jacobushoeve, de Pelgrimsherberg Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Om negen uur gaat de eerste groep wandelaars op stap. Broeder Fons van der Laan is speciaal voor de gelegenheid uit Eindhoven gekomen en heeft de voorgaande nacht al op Kafarnaüm doorgebracht. Met niet aflatend enthousiasme geeft hij de pelgrims een opdracht mee voor onderweg. Je ziet hem genieten van de reuring, de oude bekenden en het plezier dat men onderling heeft op deze feestelijke dag. De groepen volgen elkaar om de tien minuten op en vertrekken voor de eerste acht kilometer.

Na de eerste route komt iedereen terug in de tuin van Pelgrimsherberg Kafarnaüm. Hier is opnieuw koffie en thee voor de liefhebbers en ieder kan zijn eigen lunch opeten. Sommige groepen vinden het erg gezellig en stellen hun vertrek voor de volgende etappe nog even uit. Andere groepen zijn iets fanatieker en hervatten sneller de wandeling voor het tweede stuk van acht kilometer. Er is maar een groep die na de lunch rechtstreeks vertrekt naar de Jacobushoeve, omdat voor hen de wandeling er al opzit.

Bij de Jacobushoeve zijn de winkels en het Praathuis geopend, dus naast de wandelaars zijn er ook de reguliere bezoekers die langskomen voor ‘koffie met goeie buurt’ of een rondje door de kringloopwinkels. In de tuin staat een tent met lange tafels en banken opgesteld voor extra zitplaatsen. Tussen terras en tent, onder het afdak naast de keuken, zit het duo Em & Em. Zij spelen en zingen Nederlandstalige liedjes ter verhoging van de sfeer. Het lied ‘Ik loop’ van Gerard van Maasakkers is een zeer toepasselijke op deze middag. Bij aankomst bij de Jacobushoeve gaan de pelgrims eerst naar het Cruz de Ferro achter in de tuin. Hier wordt al dan niet een steentje toegevoegd aan de hoop stenen die er ligt. Sommige pelgrims doen dit in stilte, anderen delen hun gedachten met de anderen in hun groep.

Voor iedere deelnemer is er een overheerlijk Jacobusbroodje, dat speciaal voor deze gelegenheid is gebakken. Vanwege de grotere hoeveelheid komen die bij de plaatselijk bakker vandaan. Maar uiteraard hebben onze eigen bakker en stoker ook hun best gedaan voor een volle oven met Jacobusbroodjes voor de verkoop aan onze bezoekers. Het lekkere weer nodigt uit om op het terras te genieten van het gezelschap en de goede sfeer. Ook mensen die toevallig even voorbij komen proeven dat en dompelen zich er in onder. 

Tot volgend jaar bij de 15e editie: donderdag 25 juli 2024