Camino in de Kempen

Wandelen op de feestdag van Jacobus

De dertiende editie van de Camino in de Kempen heeft op maandag 25 juli jl. plaatsgevonden.

Op maandag 25 juli, de feestdag van Sint Jacob, hebben de vrijwilligers van de Jacobushoeve, Pelgrimsherberg Kafarnaüm en het Genootschap van St. Jacob, regio Zuidoost-Brabant, weer de jaarlijkse Camino in de Kempen (Jacobuswandeling) vanuit Vessem georganiseerd. Drie jaren op rij kon de wandeling helaas niet doorgaan door te hoge temperatuur of Corona.

De wandeling is met name voor iedereen die op de een of andere manier belangstelling heeft voor de tocht naar Santiago de Compostella. Dit jaar meldden zich ca. 90 wandelaars, van ervaren pelgrims tot mensen die nog nooit een lange wandeltocht hebben ondernomen.
Dit jaar was tevens een heilig jaar. Normaal gesproken is dit als 25 juli op een zondag valt. Doordat het echter vorig jaar door Corona niet plaats kon vinden, heeft men besloten het Heilig Jaar door te schuiven naar 2022.
Vele trouwe, bekende en ook nieuwe gezichten hadden zich aangemeld voor de tocht van 8 of 16 kilometer. Even leek de temperatuur hoog op te lopen, maar uiteindelijk was het fantastisch wandelweer.

In groepen van circa tien personen onder leiding van een ervaren pelgrim/gids, werden de deelnemers door Broeder Fons uitgeleide gedaan. Telkens weet hij mensen in enkele woorden duidelijk te maken dat wij zoveel betekenis voor elkaar kunnen hebben door aandacht en zorg voor elkaar. Iedereen die zijn woorden heeft gehoord, zal hier zeker af en toe nog eens aan terug denken.

De groepsleiders vroegen aan de deelnemers om onderweg een steen te zoeken die aan het einde van de dag neergelegd kan worden bij de replica van het Cruz de Ferro, in de tuin van de Jacobushoeve. Het Cruz de Ferro is een plek op de route naar Santiago die bij alle pelgrims bekend is.

Onderweg ontstaat al snel de sfeer die menig pelgrim onderweg ook ervaart. Een gevoel van vertrouwen door herkenning van de verhalen en belevenissen die gedeeld worden.
De natuurrijke omgeving van Vessem biedt prachtige genietmomenten met bos, heide, vennen en het kronkelende riviertje de Beerze.

Rond 11:30 uur kwamen de eerste groepen weer terug bij Kafarnaüm, waar koffie en thee klaarstond en iedereen zijn meegebrachte lunch kon gebruiken. Een heerlijk moment van rust in de mooie en schaduwrijke tuin. Voor de groepen die voor de 16 kilometer hadden gekozen, volgde de tweede lus door de mooie streek tussen Vessem en Wintelre.

Eenmaal bij het eindpunt, de Jacobushoeve, gingen de groepen eerst de tuin in om naar het Cruz de Ferro te gaan. In een halve kring rond het kruis, soms elkaar de hand vasthoudend als uiting van samenzijn, werden de stenen bij de vele andere stenen gelegd. Enkelen legden de steen in stilte neer, anderen deelden hun intentie met elkaar. Daarna kon het inmiddels traditionele Jacobusbrood in ontvangst genomen worden.

We hebben een fijne dag gehad. We kijken uit naar volgend jaar. De datum kan alvast vastgelegd worden in de agenda’s van 2023!