De Jacobushoeve heeft een prachtige tuin met een bijzonder karakter. De ontwerper, een vrijwilliger van het eerste uur, heeft haar de vorm gegeven van een mandala, een creatie die uitnodigt om tot rust en bezinning te komen. De mandala (Sanskriet: cirkel) heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook in het Tibetaans boeddhisme gebruikt. Het is een geometrisch patroon dat de kosmos uitbeeldt. In het centrum van onze mandala staat een kopie van het Cruz de Ferro, een ijzeren kruis dat verwijst naar een markante plaats in de Camino, de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.
De tuin heeft in het voorjaar van 2018 een aantal veranderingen ondergaan en is ook onderhoudsvriendelijker gemaakt. Veel buxushagen zijn verwijderd, deze zijn gedeeltelijk vervangen door rode beuken. Er is gekozen voor rode beuken, om toch wat kleur te houden in het midden van de tuin.
De borders met vaste planten rond het Santiagokruis zijn vervangen door gras. Als compensatie voor minder bloemen rond dat kruis is er geprobeerd meer bloei te realiseren in de zijborders en de border bij de hoeve. Daarnaast zijn er meer bloembakken en -bakjes, ook bij het terras.
Op het grote cirkelvormige grasveld in het centrum zijn tien appelbomen geplant in de gebogen mandalavorm. Er is gekozen voor appelbomen, omdat die op termijn karakteristieker zijn dan andere vruchtbomen. Oude rassen met fraaie namen als Prinses Noble, Ermgaard of Ingrid Marie. Of namen die we van vroeger kennen, zoals Sterappel, Notarisappel en Bellefleur.
Met een drietal banken, een nieuw naambord bij het kruis en een putmik bij de waterput is de opknapbeurt afgerond. Tevens is de beregeningsinstallatie vernieuwd.